ÖYKÜ

Ayşe Korkmaz  







Ses


Bütün gece, cüssesinden beklenmeyecek bir direnç sergiledi. Verdiğim onca mücadeleye rağmen bir şekilde elimden kurtulmayı başardı. Gözümü her açışımda kafamın üstünde dairesel hareketlerle gezindiğini görüyordum. Hüsranla sonuçlanan her yok etme girişiminden sonra, çok daha güçlenmiş bir şekilde karşıma çıktı.

Önceleri önemsemiyormuş gibi davrandım. Bu taktik her zaman işe yarardı. Nasılsa kanımdaki nikotini içine çektiği an, kısmetini başka kapıda araması gerektiğini anlayacaktı.

Ama sonuç beklediğim gibi olmadı. Bu onu daha da çok kızdırdı. Bitmek tükenmek bilmeyen bir enerjiyle hoplayıp zıpladı, taklalar attı. Kulağıma, gözüme, burnuma doğru pikeler yaptı. Saniyede beş yüz kez kanat çırparak çıkardığı sesle gözümü korkutmaya çalıştı.

Nereden girdiğine dair en ufak bir fikrim yoktu. Evde ufak çaplı bir araştırma yapmak gerekecekti. Pencereleri ve baca deliklerini tek tek inceledim. Geçebileceği cinsten bir aralık mevcut değildi. Balkon kapısı aylardır kullanılmadığı için bu yönde herhangi bir girişimde bulunmadım. Dışarıdan benimle birlikte gelmiş olsa, fark etmeme olasılığım yoktu. Yaptığı bu görkemli açılışa bakılırsa, sessiz sedasız iş bitirebilme kapasitesi mevcut değildi çünkü.

Mutfağa şöyle bir göz gezdirdim. Çöp kutusu dolup taşmış, tezgâhın ve masanın üstünde kirli kap kacaklar, boş ambalajlar birikmişti. Dökülen yiyecek ve içecek artıkları yerde çamurumsu bir tabaka oluşturmuştu. Yatak odası ve salonun da mutfaktan pek farkı yoktu. Bilgisayar masasının etrafında küflenmiş pizza parçaları ve kola şişelerinden oluşmuş tepecikler vardı. Açık çekmecelerden kuru yemiş ve meyve kabukları dökülüyordu. Yatağın üstü dışında her yer tıklım tıklımdı.

Mutfaktaki her şey kirlenince, önce az kullanılmışları teker teker elden geçirmiş, daha sonra plastik olanlarından satın almaya başlamıştım. Giysilerin kirli mi temiz mi olduğunu artık ayıramıyor, bulabildiklerimle günü kotarmaya çalışıyordum. Evde daha çok iç çamaşırlarımla dolaştığım için, ara sıra yenilerini almam yeterli oluyordu.

Elde ettiğim bilgiler ışığında şöyle bir sonuca varmıştım: Bütün deliller onun kendi doğal ortamında oluştuğuna işaret ediyordu. Tıpkı benim gibi, evrene savrulmuş bir iblisti. Tanrı onu olsa olsa başka bir iblisi kontrol altında tutmak için yaratmış olabilirdi.

Ama bu, o kadar da kolay değildi. Hayatta herkes yerini bilmeliydi. Gerçek güç, iki takla ya da iki ısırığın çok daha ötesinde bir olaydı. Konu sesse, gün boyu zaten onun çıkarabildiğinden çok daha fazlasına maruz kalıyordum.

Öncelikle, yanıma yerleşerek nasıl bir belaya bulaştığını, olduğu gibi anlatmak gerekir diye düşündüm. Aslında bu elimdeki tek kozdu. Ama büyük bir ihtimalle, son derece etkili olacaktı.

Ona yatak odamın duvarını gösterdim. Diğer tarafında bina girişi vardı. Kapı her açılıp kapandığında bu duvara çarpıyordu. Binanın on sekiz daireden oluştuğunu ve her dairede en az üç kişi yaşadığını düşünürsek ki, toplam elli dört kişi ediyordu. Her biri günde bir kez çıkıp girdiğinde, kapı yüz sekiz kez açılıp kapanırdı. Gelip giden misafir, kargocu, tamirci gibi tipler hesabın tamamen dışındaydı.

Tabi ki iş bu kadarla bitmiyordu. Birazdan üst kattakilerin televizyonu açılacaktı. Televizyon gün boyu devam edecek bir cümbüş demekti. Bütün o yarışmalar, eğlence programları, diziler odamın içinde oynayacaktı. Cümbüşe yaşları altıyla on beş arasında değişen dört çocuğun koşuşturmaları da eklenince bakalım o ilginç özgüvenden eser kalacak mıydı?

Yıldırma operasyonu, sandığım kadar başarılı geçmedi. Majesteleri, gün boyu, bıkıp usanmadan benimle birlikte sesleri dinledi. Hatta küçük molalarda vızıldayarak varlığını hissettirmeye bile çalıştı.

Gece programı çok daha eğlenceliydi. Karşı dairenin çılgın partisi geç saatlere kadar bitmek bilmedi. Sabaha karşı tam ona eyvallah deyip yatağa girecekken, kapanışı üçüncü kattaki âlemci yaptı. Bu arada partinin başlamasından âlemcinin gelişine dek kapı tam yirmi yedi kez açılıp kapandı.

Bir yıl önce boşanmış, hemen ardından, kendimi bildim bileli hayallerimi süsleyen büyük aşkıma koşmuştum: Özgürlüktü onun adı. Karımın ısrarcı, katı, eleştirici bakışlarından kurtulmuş, kuşlar gibi hafiflemiştim.

Yine de kendimi terk edilmiş ve soluksuz bırakılmış hissediyordum. Bunu itiraf etmekten inanılmaz korkuyor olsam da, ölümüne yalnızdım. Ya da en azından, o gelene kadar böyleydi. Kim bilir, belki o da kendini benim gibi yalnız hissettiği için her şeye rağmen yanımdaydı.

İnternette kız çocuklarının babalarına benzeyen erkeklerle evlendiğini okumuştum. Bu tespit, erkek çocuklar için de geçerli olabilirdi. Hayatımı berbat edeceğini bile bile anneme benzeyen bir kadınla evlenmiştim. Böylece, birinin üzerimde kurduğu otoriteyi diğeri olduğu gibi devam ettirmişti.

En son ne zaman tadına vara vara yemek yediğimi hatırlamıyordum. Ya da en son ne zaman güzel bir film izlediğimi… Sanki karım giderken bütün enerjimi ve duygularımı beraberinde götürmüştü. Hissizliğin bıraktığı rahatsız edici etkiyi, özgürlüğün getirdiği rahatlıkla bastırmaya çalışıyordum.

Artık elleriyle, ellerinin yetmediği yerde gözleriyle, yöneten, kontrol eden, derleyip toplayan bir hayat arkadaşım yoktu. Hiç kimse beni yetersizliklerim yüzünden cezalandırmıyor, aşağılamıyordu. Birilerine karşı sonsuz sevgi ve minnet gösterisinde bulunmam gerekmiyordu. Hatta en güzel olanı, kabul görmek için mükemmeli oynamak zorunda değildim.

Otuz beş yaşındaydım. Nihayet kendime yıllardır düşlediğim, her türlü otoriteden uzak bir yaşam alanı yaratmaya başarmıştım. Onun bütün bunları yerle bir etmesine izin mi verecektim?

Çocukluğumdan beri kafamın içinde annemin sesiyle yaşıyordum. Bozuk plak gibi döne döne kendini tekrar ediyordu. Emir veren değil de, daha ziyade beni düşündüğünü hissettiren bir sesti bu. Koruyucu, düzenleyici, dengeleyiciydi: Çıkma, düşersin; açma, üşürsün; koşma, terlersin; içme, hasta olursun…”

Evlendikten sonra karımın sesi bu sesin yerini aldı. Üstelik anneminkinden çok daha bencil, cüretkar ve ısrarcıydı. “Çıkma, açma, koşma, içme…” İşin ilginç yanı, bir yanım bu sese küfrederken, diğer yanım, beni yönlendirmesini bekliyordu. İnsanın böylesine nefret ettiği bir şeyi aynı zamanda sevmesi mümkün müydü?

Üstelik emir kipleri, bende her zaman isyan duygusuna neden olmuştur. Adeta ruhumun derinliklerinde gizlenmiş bir canavarı harekete geçirir. Ya da asla önüne geçilemeyecek insanüstü bir gücün fitilini ateşler. Kimsenin ulaşamayacağı, dokunamayacağı bir yükseklikte bulurum kendimi. O seviyeden bakınca, hayatı ve yaşadığım her şeyi çok daha net görmeye başlarım.

Bu duyguyu ilk kez, iş yerinde, patronla kavga ettiğim gün hissettim. Genel müdüründen odacısına, tahsillisinden cahiline, erkeğinden kadınına herkes ayaklarımın altındaydı. Büyük olan bendim, önünde ceket iliklenmesi gereken ben... Hiç kimse bana bağıramaz, ne yapmam gerektiğini söyleyemezdi. Kapıyı çarpıp çıktım.

Bütün kötü düşüncelerin beynimde gezinmeye başlamaları da tam olarak aynı döneme rastlar. İşsizlik, içimdeki iblisi tetikleyip karım emir kipleriyle üzerime geldikçe, çılgınlıkla delilik arasındaki ince çizgiyi epeyce aşmıştım.

Ancak sabah uyuyabildiğim için öğlene kadar yataktan çıkamadım. Ara sıra gözlerimi açtıkça, onun sınırsız bir enerjiyle, hiç yorulmadan başımın üstünde dönüp durduğunu görüyordum.

Kulak tırmalayıcı vızıltısı, yatak odamın duvarına çarpıp duran apartman giriş kapısının sesini bastırıyordu. Sakin bir şekilde oturup beklediği zamanlarda bile sürekli göz hapsindeydim. Üstümdeki etkisi azalmaya başladığı an bütün gücüyle ısırıp iplerin kimin elinde olduğunu hatırlatıyordu. Hayatımı, karımın bıraktığı yerden devralmaya çalışıyor gibiydi.

Öğlen istemeye istemeye yataktan kalktım. Bu şartlar altında zaten uyuyabilmem mümkün olmayacaktı. Ne yapıp edip ondan kurtulmanın yolunu bulmalıydım. Birden bire karımdan kalan eşyalarını doldurduğum bazanın içinde plastik bir sineklik olduğunu hatırladım. Benimle güç yarışına girme cüretinde bulunan o zavallının işini, ucuz, plastik bir sineklikle bitirebilirdim.

Bu, açık bir savaş anlamına geliyordu. Yarım saate yakın bir süre kovalamaca oynadıktan sonra onu kıskıvrak yakaladım. Ama ben daha zaferimin sevincini yaşayamadan, sinekliğin ucundan ok gibi fırlayıp kafama doğru uçtu.

İşte o an bir aydınlanma gerçekleşti. Kafamda daha önce kopup dağılmış bütün kablolar birleşti. İçlerinden güçlü bir akımın geçtiğini hissettim. Beyin hücrelerim ışıl ışıl oldu. Ve hain iblis, beynime girip, süzüle süzüle, ışığın içinde kayboldu.

O günden beri hayatımda hiçbir şey değişmedi. Üst kattakiler hâlâ odamda dört çocuklarıyla birlikte, tam gün canlı yayın yapıyor. Karşı dairenin çılgın partileri tam gaz devam ediyor. Üçüncü kattaki âlemci eve sabaha karşı geliyor. Binanın giriş kapısı günde en az yüz sekiz kez açılıp kapanıyor. Ama işin garip yanı, hiçbirini duymuyorum.

Sadece onların değil, aynı zamanda, kıyıda köşede kalmış, silinmiş, bozulmuş, ya da bende bir karşılık bulamadığı için kaybolmuş bütün seslerin yerini, hepsinden çok daha korkunç bir vızıltı aldı. Ve bu vızıltı, en hain planlarıyla ağır ağır süzülerek beynimin bütün kıvrımlarını ele geçirdi. Düşüncelerime sızdı, hayallerime yapıştı, rüyalarıma yerleşti.

Belki de Tanrı’nın başından beri benimle ilgili planı buydu. Ben gönüllü bir kurbandım. Her şey kafamın içinde gerçekleşiyordu. O, sadece bir sesti. Bütün anarşist özlemlerime rağmen içimde bir yerlerde hep var olan, hiçbir zaman çıkarıp atamadığım, otorite bağımlılığının sesi… Tanrı beni hayatımın sonuna dek bu sesle birlikte yaşamaya mahkûm etti.


İzmit, 9 Mart 2013



dizin    üst    geri    ileri    




 12 

 SÜJE  /  otuz sekizinci sayı