ÖYKÜ

Şeyda Gökoğlu  







DAĞILMAK


Şehrin yapıları arasında, bir dere kenarına kurulmuş eski bir mahallede bir kır kahvehanesine gelmiştim. Şehrin modernleşme sürecinde bir kıyıda sıkışıp kalmış bu eski mahallenin dar sokaklarının kirpi saçaklı avlularından sokağa taşan hanımelleri, gül ibrişimleri insanı dingin bir dünyanın içine çekiyordu. Ruhun dinlenmesi için iyi seçilmiş bir yer diye düşündüm. Kahvehanenin bahçesindeki çınarların yoğun gölgesinden yararlanan üç beş masa ve onların etrafına oturmuş birkaç kişi vardı. Bir kısmı çaylarını yudumlarken sohbet ediyor bir kısmı da çevrenin güzelliğinin sessizce keyfini çıkarıyordu. Huzursuz ve mutsuz değillerdi. Belki içlerinde gizledikleri mutsuzlukları vardı ama unutmuş gibiydiler. Üç ay önce yine bu şehre geldiğimde tanıdığım ve bir süre sonra iyi bir arkadaş olduğum Gülsün, bir köşede önünde kâğıtlar ve bir iki kitabın sayfaları içinde kaybolmuş gibi düşünceli, biraz da üzgün bir halde oturuyordu. O kadar yoğun çalışıyordu ki adeta kendini bu şehre adamıştı. Şehrin her yerindeydi, her parçası oydu. Şehrin güzelliklerini korumak için uğraşıyor, eksilenlerinin peşinden koşuyordu. Sanırım bu sefer baya zor bir işe el attı, diye, düşündüm.

Onu bir süre uzaktan seyrettim. Dalgalı kestane rengi saçları yüzünün inceliğine dalgın suların aheste dalgaları gibi düzenli bir şekilde dağılmıştı. Onun tasalı halini bir süre izledim. İçimdeki benin ona yardım etmek için elini uzattığını, bir çocuğu sever gibi o güzel dalgalı saçların olduğu başı okşadığını duyumsadım. Gülsün başını kaldırıp hüzün dolu kara gözleriyle bana baktı. İçimdeki ben ve Gustav Klimt’in Adele Bauer’ine benzeyen, biraz hüzün, biraz masumiyet ve gizem taşıyan bu bir çift göz en derin sevgilerle bütünleşti. Ona sıkıca sarıldım bir dost, bir sevgili ve hatta sevdiğim bu şehri kucaklar gibi... İnsan kendini daha iyi hissedebilmesi için iyi bir dosta, arkadaşa, özel bir yere veya o yerin ait olduğu şehre ihtiyaç duyar. Kendimi iyi hissediyordum, çünkü hepsi mevcuttu. Ancak bende bu hissi uyandıran arkadaşım, dostum şu an mutsuzdu, derin bir hüznün içinde ayakta durabilmek için zorlanıyordu.

Oturduğu masaya yaklaştım, üzgün halini biraz olsun düzeltmek, onu anladığımı ifade etmek için, “Bakarsın bir gün düzelir her şey!’ dedim.

“Niye olmasın…” dedi.

Boş sandalyelerden birine oturdum. Gerçekten güzel seçilmiş bu yer bana iyi gelecekti. Gün boyu bir oraya bir buraya koşturmuş, sevdiğim bu şehre karşı görevlerimi yerine getirmeye çalışmıştım. Dinlenmeyi hak ediyordum. Bu yorgunluğun üzerine bir çay iyi gelecekti. Sağıma soluma bakındım. Garsonu göremedim.

“Bir şey mi aradın?”

“…Çay… çay söylemek istedim. İçeriz değil mi?”

“Kahve içelim!”

Benim göremediğim garson az ötedeydi.

“Bakar mısınız!...” diye seslendi

Henüz yeni çıkmaya başlamış bıyıkları ile genç garson tebessümle onayladı.

“Bize iki sade kahve lütfen!” dedikten sonra bana dönerek “Sadeydi değil mi?” diye sordu. “Evet, evet,” diye tercihini onayladım. Gülsün’ün yüzündeki hüzün gittikçe artıyordu. Pırıl pırıl bir gökyüzünü kaplayan yağmur bulutları gibi bütün çehresini sarmıştı. Sormak istedim ama vazgeçtim. Çok fazla işine karışmak istemiyordum. Paylaşmak istediği bir şeyler varsa anlatırdı ama yoksa susardı. Onun yaşadıkları ve bu gün burada oluşu, tırnaklarıyla kazıyarak geldiği nokta ve bildiğim yaşam hikâyesi beni susmaya zorladı. Bu arada kahvelerimiz de gelmişti. Belki kahvelerimizi içerken anlatırdı. Birden,

…..Kestiremedik ne yaptığımızı kim olduğumuzu
Sanki bir tesbih koptu tane tane savrulduk
Köy köy bucak bucak memleket memleket…
”* deyiverdi.


Şaşırdım! Bir şiir okuyordu, kelimeler yabancı gelmedi ama çıkaramadım. Kimin şiiri olduğunu düşünmek yerine anlatmak istediğine odaklandım. Tasasının nedeni ağırlaşmıştı. Benim şaşkınlığımı anlamış olacak ki sözüne devam etti; “Abimi kaybettim.” Ve ağlamaya başladı. Bir süre ağlamanın ona iyi geleceğini düşünerek sustum. Sonra o büyülü gözlerini silerek düğümlenmiş boğazından çıkan kısık bir sesle, “Onu en son gördüğümde altı yaşımdaydım ve ona öyle hayrandım ki! Giderken arkasına dönüp dönüp bakıyordu. Ben de bir gün döneceğini düşünerek ona el sallıyordum. Ta ki köyümüzün dağının gölgesinde kayboluncaya kadar… Ama dönmedi! Önce abimin hasretine dayanamayan annemi sonra babamı kaybettim. On kardeştik. En büyüğümüzdü. Onun sadece yaşadığını biliyorduk ve o bize yetiyordu.” Konuşmasını kesti ve başını çınar ağacının dallarına doğru kaldırdı.

“Çok üzüldüm. Başın sağ olsun. Biliyorum böyle anlarda kelimeler yetersiz kalıyor,” dedim. İncecik kalem gibi parmaklarını dudağına götürerek bana sus işareti yaptı ve ağacın dalları arasına bakmaya devam etti. Bir bülbül ötüyordu. Gülsün’e ve o müthiş sese itaat ettim.

“Bizim oralarda da bülbül çoktur. Abim bülbülleri çok severdi”

Bakışlarını hâlâ ağacın dallarından ayırmamıştı. Devam etti; “Diğer kuşlar da öter ama bülbül ötüşünde bir amaç, bir gerçek vardır. Aşkı temsil eder. Biz içimizdeki sevgiyi aşkı ararız. Oysa onun sevgilisi gül’dür. Biz ise inandığımız neyse onu arar, peşinden gideriz. İnanmak da sevgidir, derdi abim”. Bakışlarını bana çevirerek konuşmasını sürdürdü. Bense sadece dinliyordum. Gözlerinde birikmiş ama akmayan yaşla, “Abim de sevgilisi olarak gördüğü inandıklarının arkasından gitti. O gitti, biz tespih gibi savrulduk. Babam annem öldüğünde “doğmak ölmekle başlar” demişti. Doğruymuş... Ama ben yıllardır ölümü unutmuştum.”

Uzunca bir süre sessiz kaldık. Bülbül ötmeye devam ediyordu. Onu teselli edebilmek için, “Gerçekler ne olursa olsun insanlar içinde bulundukları anı düşünüyor. Evet, unutuyoruz ölümü. Unutmamız da bence iyi. Acılar bizler için. Unutma ki ölüm doğanın bir dengesi. Olduğu gibi kabul edeceğiz. Sen güçlü bir insansın, atlatacaksın ve hayatına devam edeceksin. Abin de öyle olmasını isterdi,” dedim. Güzel bir gün, güzel bir yer, güzel bir şehir ve o şehrin parçası olmuş o güzel insan bir anda kırık dökük oluvermişti. Güzellik dediğimiz şey hislerimizle beraber güzeldi.

O gün fazla beraber olamadık, ben şehirden ayrılıncaya kadar da Gülsün’ü göremedim. Ağır gelmişti bu ölüm ona! Veda etmek için telefon ettim, sesi hâlâ hüzünlüydü. “Tekrar geldiğimde seni iyi görmek istiyorum,” dedim. “Bilemiyorum.” dedi.

Uzun süre telefonlarımı açmadı. Ortak arkadaşlarıma sordum “arada sırada karşılaşıyoruz, işiyle ilgileniyor. Fazla bir şey bilmiyoruz…” dediler. Anladım ki ağabeyinin ölümünü benim dışımda kimseyle paylaşmamış. O şehre birkaç defa daha gittim ama Gülsün’ü bulamadım. İş yerine uğradım, istifa ettiğini sonra da görmediklerini söylediler. O gün oturduğumuz, onun çok sevdiği kır kahvesine gittim, gelip gelmediğini sordum. Burasını çok severdi, belki gelir diye saatlerce oturdum. O günkü hüzün geldi içime çöktü. Kuşlar ötüyordu ama bülbülün ötüşünü duyamıyordum. “Bülbül sevgilisini bulmuştu anlaşılan Gülsün!” dedim içim burkularak.

“Pardon! Gülsün hanımın arkadaşısınız değil mi?”

Biz Gülsün ile kahve söylediğimizde henüz bıyıkları yeni çıkmaya başlamış garsondu. Önce tanıyamadım çünkü yarı çocuk yarı delikanlı hali gitmiş yağız bir delikanlı olmuştu. Üstelik bıyıkları da yüzünün hakkını veriyordu.

“Evet, benim…” dedim.

Elinde tuttuğu küçük bir zarfı bana uzatarak, “Bunu size vermemi söylemişti.”

Zarfı aldım heyecanla, bir taraftan da garsona, “Gülsün hanım nerede? Ne zaman verdi? Onu arıyorum, biliyor musunuz nerede? Uğruyor mu yine buraya?” diye peş peşe sorular soruyordum.

“Hiçbir bilgim yok. Uzun süre önce uğrayıp bırakmıştı. Bir daha da görmedim.”

“Ne kadar uzun süre? İyi miydi?

“İnanın ben de bir daha görmedim kendisini. Hatta size bu zarfı veremeyeceğimi sanıyordum. Siz de yoktunuz uzun zamandır.”

Teşekkür ederek garsonu yolladım. Ona dair bir şey öğrenememenin üzüntüsü ve büyük bir merakla zarfı açtım, içindeki küçük bir kağıtta Gülsün’ün el yazısı,

…yalnızım ah yalnızım
Son yolcularım da gitti
Ne kurt kaldı ortada ne kuş  
(-bülbül- yazmış parantez içine)
Pencerelerde rüzgârın ıslıkları…”**
Bakarsın bir gün düzelir her şey!

                                                      Gülsün…

Ben bu şehre ilk geldiğimde ruhumu teslim aldığını ve benim için farklılıklar yaratacağını hissetmiştim. Bana güzel bir dost armağan edip armağanı da geri almıştı. Gülsün bu şehre o kadar yakışıyor ve anlamlandırıyordu ki; şehir onsuz güzelliğini yitiriyor, tüm anılarım siyah beyaza dönüyordu. Ben, şehir ve Gülsün darmadağın olmuştuk.

Hiçbir zaman ona “ -Nerelisin?” diye soramadım. Nerede doğmuş olursa olsun, O bu şehirliydi! Eğer sorsaydım onun şehrine gider arar bulurdum. Bilmiyorum! Gülsün belki de buralıydı. Bu şehrin kitabıydı. Kelimeleri, bu şehrin kaldırımları, dar sokakları, ağaçları, bir anda ötüşünü duyduğunuz bülbülleriydi. Gülsün o kitabın başlığıydı!


Ankara

________________________


*  Atillâ İLHAN- Korkunun Krallığı/ ağır kan kaybı s.27
** Atillâ İLHAN- Korkunun Krallığı/ekim,akşam s.53




dizin    üst    geri    ileri    




 36 

 SÜJE  / otuz sekizinci sayı